ELS BLOCS A L'ESCOLA:
El dia 12 de novembre va venir l'Anna Pèrez a fer-nos una conferència sobre la utilitat dels blocs a l'aula.
Resum de la conferència:
El món de les noves tecnologies avança molt de pressa. En tan sols 10 anys, s'ha canviat la Web 1.0 per la Web 2.0. Abans, amb la Web 1.0 el paper que ens tocava jugar als usuaris era únicament com a lectors i espectadors, ara el nivell participatiu és molt més gran, se'ns permet interactuar, crear continguts. Actualment, internet és audivisual i multimèdia, no només text.
La manera d'interactuar a internet és, majoritàriament, mitjançant els blocs.
El bloc és, en un inici, una eina per organitzar-se un mateix, però és públic i hi ha altra gent que pot llegir-lo i intervenir-hi. Aleshores aquest bloc també serveix per comunicar-se i conèixer altres persones i projectes.
És evident que professors i alumnes són de dues generacions diferents, a més a més, són també de dos segles diferents. Això fa que els alumnes d'aquesta nova generació, hagin crescut en aquest nou món de tecnologies i dominin aquest tipus de llenguatge. Moltes vegades, a l'escola, enlloc d'ensenyar als alumnes a utilitzar-lo, es prohibeix. És llavors, quan els que treballen en l'àmbit educatiu s'han de plantejar una sèrie de preguntes:
Estem preparant els alumnes per viure al segle XXI?
Existeix una sola forma d'aprenentatge basada en els llibres de text?
Donem sentit a programes com el messenger, el yotube, els fotologs...?
L'escola és una realitat tancada entre quatre parets o s'ha d'obrir a aquest nou món i aquest nou llenguatge?
Existeixen noves plataformes per millorar la didàctica i l'educació?
Qui és el protagonista, el mestre o l'alumne?
Un cop plantejades aquestes preguntes, un exemple que ens va explicar l'Anna Pèrez, va ser un treball sobre Newton que havien plantejat dos professors diferents. El resultat del primer treball, havia estat que els alumnes havien anat a la Wikipèdia, havien copiat la informació que hi havia sobre el científic, l'havien enganxat al seu treball i no havien aprés res. El resultat del treball plantejat per l'altre mestre, era un treball on els alumnes havien anat a la Wikipèdia, havien llegit la informació, l'havien entés, l'havien processat i havien treballat a partir d'aquesta per construir els seus propis raonaments per respondre a les preguntes reflexives del treball proposat.
La diferència entre aquests dos mètodes, es basa en el fet que un professor s'ha plantejat quina activitat havia de demanar que fessin els seus alumnes tenint en compte l'entorn on aquests es mouen i amb l'objectiu que treballessin a partir d'una informació, i l'altre no.
El problema en aquesta situació no rau en l'existència d'eines com la Wikipèdia, el problema consisteix en el plantejament dels treballs per part del mestre. Ja que, abans no existia la Wikipèdia, però si ens haguessin dit que fessim un treball sobre qui era Newton i què feia, haguéssim agafat l'enciclòpedia i haguéssim copiat la informació d'allà.
El bloc, una nova eina de treball.
L'Anna Pèrez ens explica com per ella, el bloc va comencar com una eina per organitzar-se ella mateixa. però el blocs són públics, ho pot llegir qui vulgui i a més a més, hi pot intervenir. D'aquesta manera va anar veient que el bloc era, a part d'una eina per organitzar les seves idees i les seves coses, una eina per comunicar-se amb l'altre gent.
Tots sabem que el coneixement compartit és doble coneixement.
El bloc a l'escola es pot utilitzar de diferents maneres:
Hi ha els blocs de l'aula, ons els nens i les nenes expliquen les feines que van fent durant el curs, així, els companys d'altres cursos poden veure la feina que fan i valorar-la. això és molt important, perquè l'alumne té més interés a treballar bé en un lloc on tothom pot veure i comentar la seva feina, que no pas allà on només la professora pot veure-ho.
Serveix per obrir les portes de l'escola, ja que els pares poden veure el que estan fent els seus fills i apreciar la feina dels mestres a l'escola.
També és útil per saber el que es fa a altres centres educatius i aprofitar idees interessants.
Per crear projectes comuns, per exemple a nivell de barri. Una mostra d'això és el projecte "Fora muralles". Un diccionari de paraules que trenquen murs que van fer al barri del raval i en el qual va participar el CEIP Drassanes, l'escola de l'Anna Pèrez.
Ja per acabar la conferència ens va mostrar aquest bloc i d'altres que ella trobava interessants i que realment ho eren molt, com el de "Amigos tras las rejas", un bloc fet per joves que estan dins la presó de Trinitat.
Frases significatives:
En l'educació qui és el protagonista, el mestre o l'alumne?
Quin tipu de feina els hi fem fer als nostres alumnes tenint en compte l'entorn on es mouen?
El problema de la nostra estructura educativa és que l'escola, l'aula, és del segle XIX, el professorat del segle XX i l'alumnat del segle XXI.
Llegim per entendre.
Escribim per ser llegits.
Parlem per ser escoltats.
dimecres, 26 de novembre del 2008
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada